02 Νοεμβρίου 2022
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ (14-17/10/2022) των Μελών της Π.ΕΝ.ΠΟ.Σ.Σ. και των φίλων τους
Αγαπητά μέλη,
πραγματοποιήσαμε την πολυπόθητη εκδρομή που είχαμε ακυρώσει λόγω του κορωνοϊού, και σε προηγούμενη ανάρτησή μας καλούσαμε τα μέλη μας που ενδιαφέρονται.
Η συγκίνησή μας για τη Βόρειο Ελλάδα μεγάλη, ίσως συνέβαλαν σ’ αυτό και οι δύσκολοι και πονηροί καιροί που ζούμε.
Η στάση στην Καβάλα για καφέ και περιπλάνηση στην πόλη, μας γέννησε την ιδέα για μια επόμενη εκδρομή.
Στην Κομοτηνή είχαμε την ευκαιρία να δούμε τον Πύργο του Ρολογιού, το Φρούριο με το Βυζαντινό Τείχος, το Κεντρικό Ηρώο με το σπαθί (που σίγουρα πολλοί φωτογραφηθήκαμε μαζί του!!), το Βυζαντινό και το Λαογραφικό Μουσείο, το Παλιό Τζαμί, την Παλιά Αγορά με τα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία, παλαιοπωλεία κ.λπ., την Πλατεία Ειρήνης, όπου απολαύσαμε τον ήλιο και τον καφέ μας.
Συνεχίσαμε για το Δέλτα του Έβρου, και μετά από μία μικρή στάση για ενημέρωση στον Υδροβιότοπο Έβρου φτάσαμε στο Δάσος της Δαδιάς (η μεγαλύτερη περιοχή Natura 2000 της χώρας μας που το 2006 χαρακτηρίστηκε Εθνικό Πάρκο), όπου είχαμε και τη σχετική ενημέρωση.
Συνεχίζοντας, φτάσαμε στο Σουφλί (το 1667 ήταν Κεφαλοχώρι, απαλλαγμένο από τους φόρους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας), και επισκεφτήκαμε το Μουσείο Μεταξιού. Εκεί μας ξενάγησαν στους χώρους του, μας αφηγήθηκαν την πορεία του Σουφλίου στο χρόνο, μας εξήγησαν την επεξεργασία του μεταξιού και τελειώνοντας μας τράταραν τοπικά τους κεράσματα.
Η Αλεξανδρούπολη με τον αγέρωχο φάρο της μας περίμενε και μας εντυπωσίασε. Νέα σύγχρονη πόλη γεμάτη δεντροστοιχίες με μανώλιες.
Το ταξίδι μας συνεχίστηκε για το Πόρτο Λάγος – Λίμνη Βιστωνίδα. Ο Μεταβυζαντινός ναός του Αγ. Νικολάου και η Παναγία της Παντάνασσας χτισμένα πάνω στα νησάκια της λιμνοθάλασσας που συνδέονται με την ξηρά (αλλά και μεταξύ τους) μέσω ξύλινων γεφυριών, πλήθη από ροζ φλαμίνγκο στα ήρεμα νερά του Πόρτο Λάγος που έρχονται να ξαποστάσουν, να τραφούν και να αναπαραχθούν, εικόνες και χρώματα που δεν χωράνε σε φωτογραφίες και λέξεις.
Μία μικρή στάση στη Μονή της Παναγίας της Αρχαγγελιώτισας, το καλοσώρισμα και η εξιστόρηση της πορείας της στο χρόνο από τον Ιερέα της Μονής, μας κατασυγκίνησε.
Και φτάσαμε στην πανέμορφη Ξάνθη όπου μας περίμεναν να τα εξερευνήσουμε: Οι Καπναποθήκες, το Ρολόϊ, η Παλιά Πόλη, η Πλατεία Μητροπόλεως, το Μεγάλο Παζάρι, τα παραδοσιακά εργαστήρια ζαχαροπλαστικής κ.λπ.
Επιστρέφοντας για Αθήνα, μία ακόμη έκπληξη ήταν η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Δίον Πιερίας, εικόνα ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, με το Ελληνιστικό Θέατρο, το Μουσείο, το Τέμενος του Ολυμπίου Διός, το Ιερό της Δήμητρας, το Ιερό του Ασκληπιού, το Ιερό του Διός του Υψίστου και το Ιερό της Ίσιδας. Εδώ, το 2002 ανακαλύφτηκε σε μία αίθουσα 100 τ.μ. περίπου από τον Δημήτριο Παντερμαλή, το επικό ψηφιδωτό «της Έπαυλης του Διονύσου», το οποίο και φυλάσσεται σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο.
Ολοκληρώνοντας το ταξίδι μας επιστρέψαμε ασφαλείς και ευχαριστημένοι, όχι μόνο για το ταξίδι αλλά και για τις όμορφες παρεΐστικες διαδρομές με τους νέους φίλους μας, ευχόμενοι και ελπίζοντας να ξαναβρεθούμε στο επόμενο ταξίδι της ΠΕΝΠΟΣΣ.